Vihorlatské múzeum získalo do zbierok 20 diel insitných umelcov

27.07.2008 Humenné

Humenné/Prešov 27. júla (TASR) – V Humennom sa dnes skončil 4. ročník medzinárodného výtvarného plenéra INSITA 2008, ktorý pre záujemcov z radov insitných umelcov pripravilo Vihorlatské osvetové stredisko (VOS) a ...
\"Cieľom organizovania podobných stretnutí je predovšetkým to, aby sme insitným ľudovým umelcom umožnili prezentovať svoju tvorbu a komunikovať s ľuďmi, ktorí sa venujú podobným záľubám. Pre nich je dôležité, aby spoznali tvorbu aj v iných regiónoch a načerpali ďalšie inšpirácie. V neposlednom rade získalo naše múzeum takmer 20 umeleckých prác, ktoré vytvorili účastníci plenéra počas uplynulého týždňa, \" uviedla dnes pre TASR zástupkyňa riaditeľa VM v Humennom Ivana Strakošová.
Maľby a kresby sa stanú súčasťou expozície Ľudovej architektúry Vihorlatského múzea v Humennom. Sochy z dreva a kamenné plastiky zasa obohatia Galériu pod holým nebom v miestnom skanzene.
Súčasťou medzinárodného stretnutia bolo v piatok popoludní otvorenie výstavy francúzskeho maliara Alaina Donnata a výtvarníka Jána Krajčího. Účastníci stretnutia insitných umelcov počas týždňa navštívili hrad a skanzen v Starej Ľubovni, Červený kláštor, Pieninský národný park a stretli sa so známym zamagurským rezbárom Miloslavom Semančíkom v jeho otvorenom ateliéri. Na záver plenéra sa uskutočnilo stretnutie s členmi Asociácie priateľov Francúzska, ktorá pôsobí v Humennom.
Medzinárodný výtvarný plenér INSITA 2008 organizovalo už po štvrtý raz VOC a VM v Humennom s podporou Ministerstva kultúry SR a Matice Slovenskej.
 

Vyberte región